AOV steeds opnieuw afstemmen op uw situatie

Als u arbeidsongeschikt raakt, wilt u er in inkomen niet of slechts weinig op achteruitgaan. Dus heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Maar het is belangrijk om regelmatig te laten nagaan of de dekking nog bij u past. Zodat u zeker weet dat u de uitkering krijgt die u nodig heeft.

Zakenvrouw in een rolstoel met een groep vrolijke collega's om haar heen
Nieuws
Datum: 18-04-2024

Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, spreekt u een verzekerd bedrag af. Daarmee bepaalt u hoeveel u per maand ontvangt wanneer u door ziekte of een aandoening niet meer kunt werken. Maar er kan van alles gebeuren in uw leven en met uw bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld goed met de zaak en u maakt meer winst. Of u wordt wat ouder en wilt juist wat minder werken. U gaat trouwen, een huis kopen en verwacht gezinsuitbreiding. Of uw kinderen zijn al financieel zelfstandig en uw partner heeft een hoger inkomen gekregen. U heeft misschien een financiële reserve opgebouwd en uw hypotheek afgelost. Of u heeft spaartegoed juist aan moeten spreken toen de zaak een poosje minder goed draaide.

Wat heeft u nodig?

De vraag is hoeveel geld u nodig heeft als u niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. Wilt u bijvoorbeeld de huur of hypotheeklasten van uw huidige woning kunnen blijven betalen of gaat u noodgedwongen verhuizen naar een kleinere woning? Is uw gezin volledig of grotendeels afhankelijk van het inkomen uit uw bedrijf? Of bent u alleenstaand of getrouwd met iemand die genoeg verdient voor het hele gezin? Wilt u uw huidige levensstandaard behouden of is het ook goed als u minder kunt uitgeven? Het hangt van uw financiële behoefte af of u het verzekerde bedrag van uw AOV aan moet passen aan veranderde omstandigheden. Maar kunt u dat ook zomaar wijzigen en wat zijn de gevolgen?

Wel of geen gezondheidsverklaring?

Bij de meeste AOV’s kan het verzekerde bedrag eenmaal per jaar met maximaal 10 procent verhoogd worden zonder dat u opnieuw een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. Bij een aantal verzekeraars kan dat zelfs met maximaal 15 of 20 procent. Wel wil de verzekeraar altijd jaarcijfers zien om te controleren of de verhoging te rechtvaardigen is met het oog op uw financiële situatie. Wilt u een grotere verhoging? Dan is er een medische waarborg nodig. U moet dan vragen beantwoorden over uw huidige medische conditie, maar ook over medische behandelingen die u sinds het afsluiten van de AOV heeft gehad.

Lager verzekerd bedrag

Wilt u het verzekerd bedrag verlagen? Dat kan meestal vrij gemakkelijk, omdat de verzekeraar dan immers minder risico loopt. Maar let op! Als u na verloop van tijd de dekking toch weer wilt verhogen, kan dat lang niet altijd. Soms kan dat wel als het herstel binnen een jaar plaatsvindt, andere verzekeraars rekenen met een periode van drie jaar.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft een regelmatige check nodig. Wij bespreken graag of de dekking nog naar wens is en passen de verzekering eventueel aan. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag