Miljoenennota : STAP wordt SLIM en 4 andere maatregelen voor werkgevers

Ook in 2024 zal de arbeidsmarkt krap blijven. Personeel is schaars en de loonkosten zullen stijgen. De verwachting is dat de lonen volgend jaar gemiddeld met 5,4 % omhoog zullen gaan. Voor werkgevers veranderen er ook nog een aantal regelingen.

Consultant geeft presentatie
Nieuws
Datum: 20-09-2023

De STAP-regeling die subsidie geeft voor een individuele scholing, stopt in 2024. De SLIM-regeling, die gericht is op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb, krijgt volgend jaar extra middelen en wordt aangepast. Voor de periode van 2024 tot en met 2027 komt een bedrag van 73,5 miljoen euro beschikbaar ter bevordering van individuele scholing.

Vrije ruimte werkkostenregeling
De vrije ruimte om werknemers belastingvrij iets extra’s te bieden, wordt in 2024 weer teruggebracht naar 1,92 %. Die was in 2023 tijdelijk verhoogd naar 3 % over de eerste 400.000 euro van de totale loonsom van alle medewerkers samen.

Reiskostenvergoeding met een cent omhoog
De onbelaste reiskostenvergoeding gaat opnieuw omhoog. In 2023 werd de vergoeding verhoogd van 19 cent naar 21 cent per kilometer. Volgend jaar wordt dat 23 cent per kilometer.

Minimumuurloon wordt de norm
Twee keer per jaar wordt het minimumuurloon aangepast aan de inflatie. Binnenkort wordt het bedrag vanaf 1 januari 2024 bekend gemaakt. Een belangrijke wijziging is dat werkgevers vanaf 2024 voortaan het minimumuurloon moeten betalen en geen maand-, week- of dagloon.

Bijtelling auto van de zaak verandert niet
Voor de bijtelling voor auto’s van de zaak die ook privé worden gebruikt, verandert niet. Ook in 2024 geldt:

  • 22 % van de cataloguswaarde voor leaseauto’s op benzine, diesel, gas of hybride auto’s
  • 16 % voor volledig elektrische auto’s

De maximale catalogusprijs waarover het verlaagde tarief van 16 % geldt, blijft ook gelijk: 30.000 euro.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag